Hafta hafta gebelik
Anne adayları için gebelik haftaları süresince yaşanan gelişmeler kendini sürekli değiştirmektedir. Hafta hafta hamilelik süresince yaşanan değişimler etkisini artırarak devam ederken anne adayları da bu süreçte çeşitli hormonal değişikliklere maruz kalırlar.
İşte hamilelik takibi ve hafta hafta gebelik süresince yaşananlar.
1. Hafta Gebelik
1. hafta gebelik sürecinde bebeğiniz büyümeye başlamadan önce ona sahneyi siz hazırlarsınız. Bu haftanın başında (genelde 28 günlük döngünün 14. günü civarında) yumurtladınız. Yumurtalarınızdan biri folikülünden çıktı ve yumurtalığınızda ilerleyerek fallop tüpüne ulaştı. Detaylı bilgi için tıklayınız.
2. Hafta Gebelik
2. hafta gebelik sürecinde hamilelik aslında 38 hafta sürse de, yumurta ve spermin birleştiği an tam olarak söylenemediği için, doktorlar doğumu son periyodunuzun başlangıcından 40 hafta sonrası olarak hesaplıyor. Bu yüzden döllenme oluştuğunda 2 haftalık hamile sayılabiliyorsunuz. Detaylı bilgi için tıklayınız.
3. Hafta Gebelik
3. hafta gebelik sürecinde HCG hormonu, gebelik testinin “pozitif” çıkmasının nedenidir. Bu haftanın sonunda bir gebelik testi yapıldığında sonuç pozitif olacaktır. (Test negatif ise ve adet görülmediyse birkaç gün sonra tekrar deneyebilirsiniz.) Detaylı bilgi için tıklayınız.
4. Hafta Gebelik
4. hafta gebelik sürecinde bu hafta embriyonik dönemin başlangıcını belirliyor. Bugünden itibaren 10. haftanıza kadar, bebeğinizin tüm organları gelişmeye hatta bazıları çalışmaya başlayacak.Embriyonuz bir haşhaş tohumu kadar ve gelişimini tehdit edebilecek şeylere karşı en hassas halinde. Detaylı bilgi için tıklayınız.
5. Hafta Gebelik
5. hafta gebelik sürecinde embriyonuz rahminizin derinlerinlerinde inanılmaz bir hızla büyüyor. Bu noktada, bir susam tanesi boyutunda. Üç katmandan oluşuyor; ektoderm, mezoderm ve endoderm. Bu katmanlar sonraki zamanlarda dokulara ve organlara dönüşecek. Detaylı bilgi için tıklayınız.
6. Hafta Gebelik
6. hafta gebelik sürecinde bu hafta bebeğinizin ağzı, kulağı, burnu şekillenmeye başladı.Kolları ve bacakları oluşmaya başladı.Kalbi dakikada 100-160 kere atıyor. Detaylı bilgi için tıklayınız.
7. Hafta Gebelik
7. hafta gebelik sürecinde bebeğiniz ortalama 12 mm uzunluğunda.Kafası, vücudundan daha hızlı gelişiyor. Çünkü aslında beyni hızla gelişiyor.
Sindirim ve solunum aktiviteleri ortaya çıkmaya başlıyor. Ciğerinin olduğu yerde küçük solunum yolları oluşuyor. Detaylı bilgi için tıklayınız.
8. Hafta Gebelik
8. hafta gebelik sürecinde bebeğinizin gözleri, ağzı ve burnu daha seçilebilir bir hale geldi. Göz kapakları oluşmaya başlıyor fakat hala yapışık durumda.Anne adaylarının üçte ikisi ilk üç aylık dönemin bir noktasında hamilelik sebebiyle bulantı yaşarlar.Keşfetmiş olacağınız gibi sabah bulantısı günün her saatinde yaşanabilir. Detaylı bilgi için tıklayınız.
9. Hafta Gebelik
9. hafta gebelik sürecinde hamilelikte sizin beslenmeniz bebeğinizin beslenmesi demektir. Ona her şeyin en sağlıklısını vermeli ve zararlı olabilecek bazı gıdalardan kaçınmalısınız. Peki kaçınmanız gereken besinler hangileri? Detaylı bilgi için tıklayınız.
10. Hafta Gebelik
10. hafta gebelik sürecinde bu hafta bebeğinizin büyüklüğü 3 cm`e ulaştı. Bu aşamada bebeğinizin beyni diğer yerlerinden çok daha hızlı gelişiyor. Birbirinden yeni ayrılmış, küçük ayak parmaklarını oynatabiliyor. Detaylı bilgi için tıklayınız.
11. Hafta Gebelik
11. hafta gebelik sürecinde mide bulantınız yavaş yavaş azalıyor. Kendinizi daha enerjik hissetmeye başlayacaksınız.Hormonel değişkenliğiniz nedeniyle kabızlık ve mide ekşimesi çekiyor olabilirsiniz. Detaylı bilgi için tıklayınız.
12. Hafta Gebelik
12. hafta gebelik sürecinde artık karnınız belirmeye başladı. Özellikle, bu ilk hamileliğiniz değilse gebelik kıyafetlerinizi giymeye başlamış olabilirsiniz. Detaylı bilgi için tıklayınız.
13. Hafta Gebelik
13. hafta gebelik sürecinde bebeğinizin doğumuna aylar olsa da göğüsleriniz ve süt kanallarınız emzirmeye hazırlanıyor. Yakında “Kolostrum adı verilen sıvıyı üretmeye başlayacaklar. Bu sıvı besinlerle dolu ve bebeğinizi ilk besleyecek süt. Detaylı bilgi için tıklayınız.
14. Hafta Gebelik
14. hafta gebelik sürecinde ikinci trimestıra hoş geldiniz! Bu dönem neredeyse tüm hamile kadınların en sevdiği dönem.İlk dönemin rahatsızlıkları hafifliyor ve enerjiniz geri geliyor.Sabah bulantılarınız ve tuvalete gitme ihtiyacınız azalıyor. Detaylı bilgi için tıklayınız.
15. Hafta Gebelik
15. hafta gebelik sürecinde insan vücudunun %60’ı sudan oluşur ve günde 2 litre civarı su kaybedilir. Bu sıvının geri alınması önemlidir çünkü:Vücudunuzun sıvı kaybını önler.Kanınızdaki besinlerin taşınmasını ve artıkların atılmasını sağlar.Hamilelik sırasında görülmesi yaygın olan idrar yolları enfeksiyonu riskini düşürür. Detaylı bilgi için tıklayınız.
16. Hafta Gebelik
16. hafta gebelik sürecinde bebeğiniz gelecek haftalarda daha da hızla büyümeye başlayacak. Kilosu iki katına çıkacak ve boyu uzayacak. Ama şu anda bir avokado büyüklüğünde. 11.5 cm boyunda ve 100 gr ağırlığında. Detaylı bilgi için tıklayınız.
17. Hafta Gebelik
17. hafta gebelik sürecinde bebeğinizin saçları, kaşları ve kirpikleri uzuyor. Ağzını açıp kapatabiliyor. Kapalı olan gözlerini kıpırdatabiliyor.Bebeğinizin içindeki tüm majör sistemler oluşmak üzere. 17. haftada, kalbi dakikada 140-150 defa atabiliyor. Detaylı bilgi için tıklayınız.
18. Hafta Gebelik
18. hafta gebelik sürecinde şu sıralar vücudunuza daha özenle davranın; oturduğunuzda veya yattığınızda yavaşça kalkın.Gün içerisinde sıkça ve hafif yemekler tüketerek kan şekerinizi dengelemeye çalışın.Gün içinde bolca sıvı tüketin. Detaylı bilgi için tıklayınız.
19. Hafta Gebelik
19. hafta gebelik sürecinde hamileliğin bu dönemlerinde, yattığınız zamanlarda bacak krampları yaşıyor olabilirsiniz. Bu kramplar bazı durumlarda, bazı minerallerin eksik olmasından kaynaklanır. Kalsiyum tüketiminizi arttırarak krampları hafifletebilirsiniz. Detaylı bilgi için tıklayınız.
20. Hafta Gebelik
20. hafta gebelik sürecinde şu an bebeğinizin boyu yaklaşık 16 cm, ağırlığı 300 gr civarı.Beyninin duyuları kontrol eden bölgesi hızla gelişiyor.Kalp atışları güçleniyor. Detaylı bilgi için tıklayınız.
21. Hafta Gebelik
21. hafta gebelik sürecinde yüksek ihtimalle şuan gayet rahat hissediyorsunuz. Hamileliğin ilk aylarının rahatsız edici semptomlarından kurtuldunuz. Eğer iyi hissediyorsanız, rahatlayın ve keyfini çıkarın. Detaylı bilgi için tıklayınız.
22. Hafta Gebelik
22. hafta gebelik sürecinde C Vitamini tüketimi hamilelik süresince önemini korur. Hücreleri güçlendirerek sağlıklı kalmalarını sağlar.Hem sindirim hem de bağışıklık sisteminin ideal çalışmasını sağlar.Kolajen oluşumu için varoluşsaldır. Detaylı bilgi tıklayınız.
23. Hafta Gebelik
23. hafta gebelik sürecinde hamilelikte kalsiyum ihtiyacı artmamakla birlikte tüketim kapasiteniz arttığı için kalsiyum tüketiminize dikkat etmeniz gerekir. Kalsiyum hem bebeğinizin kemik ve diş gelişimi için hem de sizin kaslarınız ve sinir sisteminiz için çok önemlidir. Detaylı bilgi içintıklayınız.
24. Hafta Gebelik
24. hafta gebelik sürecinde bebeğiniz şuan yaklaşık 30 cm boyunda ve 600 gr ağırlığında.Artık tam olarak küçük bir bebek gibi görünüyor; oranları doğru, yüzü tüm detaylarıyla oluştu.Bebeğinizin ciğerlerinin içindeki baloncuklar ve damarlar gelişmeye devam ediyor. Detaylı bilgi için tıklayınız.
25. Hafta Gebelik
25. hafta gebelik sürecinde doktorunuz bu aşamada size:Fiziksel ve duygusal olarak nasıl hissettiğinizi,Kasılmaların, vajinal kanama veya akıntı olup olmadığını, baş ağrılarınızın olup olmadığını, korku, kaygı yaşayıp yaşamadığınızı soracak. Detaylı bilgi için tıklayınız.
26. Hafta Gebelik
26. hafta gebelik sürecinde hamileliğinizin bu zamanlarında ne kadar aktif olursanız, değişen vücudunuza adapte olmanız, doğum esnasında ihtiyacınız olacak güce kavuşmanız, eski kilonuza dönmeniz daha kolay olur.Bu anlamda vücudunuzun limitleri içerisinde sağlıklı ve güvenli egzersizler yapmanız önemlidir. Detaylı bilgi için tıklayınız.
27. Hafta Gebelik
27. hafta gebelik sürecinde günlük hayatınızda aktif olmanız, vücudunuzun geçirdiği değişim ile baş etmenizi sağlayabilir. Eğer uyku düzeniniz bozulduysa gün içerisinde daha sık uyku molaları verebilirsiniz. Detaylı bilgi tıklayınız.
28. Hafta Gebelik
28. hafta gebelik sürecinde kalbi dakikada 140 kere atıyor ve eğer eşiniz kulağını karnınıza dayarsa bu kalp atışlarını rahatlıkla duyabilir.Bebeğinizin büyümesiyle karnınızdaki alan daralıyor ve böylece siz onun her hareketini hissedebiliyorsunuz. Detaylı bilgi için tıklayınız.
29. Hafta Gebelik
29. hafta gebelik sürecinde şuan bebeğiniz yaklaşık 40 cm boyunda ve 1,1 kg ağırlığında. Bu haftadan sonra daha da hızlı büyümeye başlayacak.Beyni, solunumunu ve vücut ısısını kontrol etmek için yeterince gelişmiş vaziyette. Detaylı bilgi için tıklayınız.
30. Hafta Gebelik
30. hafta gebelik sürecinde şuan bebeğiniz yaklaşık 40 cm boyunda ve 1,3 kg ağırlığında.Minik ayak tırnakları çıkmaya başlarken, beyni ve akciğerleri olgunlaşmaya devam ediyor. Detaylı bilgi için tıklayınız.
31. Hafta Gebelik
31. hafta gebelik sürecinde çoğu kadın hamileliğinin ikinci yarısında yaklaşık 30 saniye süren, düzensiz kasılmalar yaşar. Bu kasılmalara Braxton Hicks denir. Seyrek ve acısızlardır. Diğer yandan bu sık kasılmalar acısız olsa bile erken doğum belirtisi olabilir. Detaylı bilgi için tıklayınız.
32. Hafta Gebelik
32. hafta gebelik sürecinde bebeğinizin kemik sağlığı için en önemli besinlerden biri olan D Vitaminini hamileliğinizin son üç ayında, yemeklerinize dâhil etmeniz önemlidir. Detaylı bilgi için tıklayınız.
33. Hafta Gebelik
33. hafta gebelik sürecinde şuan bebeğiniz yaklaşık 1,85 kg ağırlığında ve 44 cm boyunda.Bebeğiniz duyabiliyor, hissedebiliyor ve hatta görebiliyor. Detaylı bilgi için tıklayınız.
34. Hafta Gebelik
34. hafta gebelik sürecinde doğum yaklaşıyor; artık doğum çantanızı hazırlamaya başlayabilirsiniz. Ama bebeklerin sadece %5’inin beklenen zamanda doğduğunu da hatırlatmak yararlı olabilir. Detaylı bilgi için tıklayınız.
35. Hafta Gebelik
35. hafta gebelik sürecinde bebeğinizin boyu şuan yaklaşık 45 cm. Neredeyse doğmaya hazır ve hızla büyüyor.Vücudunuz ise çoğalan talepleri yerine getirmeye çalışıyor. Şu sıralar kabız olmaya yatkın olduğunuzu hissedebilirsiniz. Öğünlerinize lif ekleyerek bu durumu dengeleyebilirsiniz. Detaylı bilgi için tıklayınız.
36. Hafta Gebelik
36. hafta gebelik sürecinde insan vücudunun yaklaşık %’60’ı sudan oluşur ve vücut günde yaklaşık 2 litre su kaybeder.Sağlıklı kan dolaşımını sağlayabilmek ve atıklardan arınmak için bu kaybedilen sıvının tekrar yerine konması gerekir. Bunun yanı sıra, yeterli sıvı tüketmeniz idrar yollarınızın sağlıklı çalışması ve idrar yolu enfeksiyonlarını önlemek için önemlidir. Detaylı bilgi için tıklayınız.
37. Hafta Gebelik
37. hafta gebelik sürecinde bebeğiniz şuan yaklaşık 2,7 kg ve boyu 47 cm.Bebeğinizin yanaklarındaki yağ ve güçlü emme kası, yüzünü daha dolgun gösteriyor. Detaylı bilgi için tıklayınız.
38. Hafta Gebelik
38. hafta gebelik sürecinde kolostrum hamileliğinin son 3 ayında göğüslerden akan sarımsı sıvıdır. Yeni doğan bebeğinizi korumak için bol miktarda antikor; daha sonra gelen anne sütüne göre daha fazla protein daha az yağ ve şeker barındırır. Detaylı bilgi için tıklayınız.
39. Hafta Gebelik
39. hafta gebelik sürecinde artık her an doğurabilecek durumdasınız yani sürekli doğum belirtilerini gözetliyor olmalısınız. Bu belirtiler arasında: suyun gelmesi, membranın zedelenmesi, ishal ve mide bulantısı, enerji çoğalması, mukus tıpanın ayrılması ve hafif kanlı vajinal akıntı sayılabilir. Detaylı bilgi için tıklayınız.
40. Hafta Gebelik
40. hafta gebelik sürecinde tek bir hücreden eşsiz ve çok büyük potansiyeli olan küçük bir insan yetişti. Bebeğiniz kafasından kalçasına 51 cm uzunluğunda ve ortalama 3,5 kg ağırlığında. Detaylı bilgi için tıklayınız.